Curs amb Moreno Bernardi

Posted by on maig 28, 2013 in Cursos i Tallers | 0 comments

Curs amb Moreno Bernardi

 

L’AAAPIB organitza el curs COS I SO DE L’ACTOR amb Moreno Bernardi, del 9 al 12 de juny, de 16 a 21 hores, a La Misericòrdia (Palma), dins el marc del Festival Jardí Desolat en Homenatge a Txèkhov.

Per a inscriure-us-hi, enviau el vostre currículum a formacio@aaapib.cat

Preus: 80€ (70€ alumnes ESADIB, 60€ socis AAAPIB).

 

La matèria sonora de l’actor [tècnica física-vocal o la biomecànica de la veu] per actors, cantants i ballarins amb un nivell mig de preparació corporal.

Tècnica de l’acció i de la veu amb laboratori pràctic a partir de les obres de A. Txèjov: el ritme del gest i de la veu en l’espai segons l’estructura de les rèpliques del dramaturg rus.

Els participants hauran de triar una rèplica llarga d’un personatge del teatre de Txèjov gràcies a la qual practicarà durant l’intensiu. En el moment de la inscripció vos pregam que informeu l’organizació (formacio@aaapib.cat) del material textual escollit: obra, acte, escena, personatge, idioma.

El curs es centra en el desenvolupament plàstic de la veu de l’actor: la matèria sonora que aquest desenvolupa teatralment i investiga en la seva estructura i lògica de reproducció, amb l’objectiu de “ser” veu artística. Un so teatral en el concepte plàstic, abstracte i artesanal del fenomen actoral.

La veu és considerada com a instrument que cal conèixer en els seus matisos i causes de reproducció, fent que la seva matèria sigui expressió per ella mateixa de sentiments, formes i discursos emocionals: “la veu diu”. La veu plàstica de l’actor.

A partir dels principis propis del sistema biomecànic i després de quasi 20 anys d’investigació, Moreno ha desenvolupat un sistema d’espai sonor de la veu de l’actor, mitjançant un treball corporal intens, profund i d’alta concentració.

Temes i objectes de treball/estudi del curs: entrenament corporal, mecànica del cos per al control dinàmic de la veu, estudi i reproducció de la síl·laba com a unitat d’informació sonora, desplaçament espaial i visualització de l’arquitectura vocal, traç gestual i traç sonor, reproducció de variacions i repeticions de la pràctica.

 

PROGRAMA

 

Otkaz: preparació

Possyl: entrega conscient

Totchka: fi

Rovka: grups

Composició sonora

sense cos, no hi ha emissió, sense físic, no hi ha so: la veu de l’actor és un acte físic de l’art teatral” [MB]

 

MORENO BERNARDI coreògraf i director italià, estudià dansa, teatre i música. Artista free-lance, expert reconegut en tècnica i composició, col·labora habitualment amb músics i compositors, entre els que destaquen Benet Casablancas, Agustí Fernández, projectes amb Wilhem Latchoumia, Richard Ducros, Christian Lauba, a més dels artistes José Luís Guerín, Masato Matsuura, Michèle Swennen. Compagina l’actividad artística con l’ensenyament i la investigació (EDEM pjct i CA pjct amb el suport de la Coordinació Acadèmica IT – BCN).

La tècnica i el pensament de MB és objecte d’estudi a universitats europees i centres de formació (Ca’Foscari Venezia, CSD IT BCN, ESAD IT BCN, La Sorbonne Nouvelle Paris 3, Rottherdam Dance Academy…). És especialista en dansa pel MIUR Roma (I). Ponent convidat en marcs europeus [ENSAD Paris, ESNA Paris La villette, LAA Paris, Encuentro Europeos Arles…], rep reconeixement internacionals en dansa i teatre. Viu a Barcelona des del 2001.

En teatre du a terme una tècnica original i un sistema de composició al voltant de l’actor, com a fenomen corporal i sonor i principal element de la construcció escènica; gràcies als seus coneixements en biomecànica, màscara, expressió primitive, veu, i a partir de les referències rebudes en la seva carrera [Nikoly Karpov, Jacques Lecoq, Judith Malina] concentra el seu interès en el cos poètic i sonor de l’actor, en el gest i en la veu com a escriptures i signes de la dramatúrgia escènica, en un teatre abstracte en la forma i concret en la percepció. MB ha desenvolupat una original tècnica d’entrenament de l’actor a partir dels estudis de biomecànica teatral.

 

Més enllaços amb informació sobre Moreno Bernardi:

http://morenobernardi.jimdo.com/el-teatro-mb/

http://morenobernardi.jimdo.com/pensamiento/

http://morenobernardi.jimdo.com/blog/

https://www.facebook.com/morenoensembleproject