Curs amb Xavier Bobés – La memòria dels objectes

Posted by on set. 15, 2013 in Cursos i Tallers | 0 comments

Curs amb Xavier Bobés – La memòria dels objectes

L’AAAPIB organitza un curs de teatre visual “ La Memoria dels Objectes “ amb Xavier Bobés de la companyia de teatre d’objectes Playground , els dies 16, 17, 18, 19 i 20 de Setembre, de 10 a 14 hores, a l’Auditori de Es Baluart. Per a inscriure-us-hi, enviau el vostre currículum a formacio@aaapib.cat Preus: 80€ no associats ( 70€ alumnes de l’ESADIB, 60€ socis AAAPIB )

Presentació i contingut del taller:

 Tot allò que ens envolta a la nostra vida quotidiana reflecteix els nostres dubtes, pors, alegries…

I tots aquests objectes que ens envolten tenen una forma, un color, un pes, un volum…que ens retrata.

Escollirem diferents objectes per manipular, que ens situin en un terreny inicial desconegut i inquietant. Ens preguntarem primer quins objectes són els que més ens influencien personalment, què volem investigar i què necessitem expresar.

El més insignificant dels gests, l’objecte més petit o tot allò que obviem són, en moltes ocasions, interrogants avisos de la naturalesa humana i del nostre comportament. L’entorn ens representa i manipulant-lo, sorgiran éssers i situacions poètiques que seran metàfores de les nostres emocions i inquietuds.

La recerca creativa de l’expressivitat dels objectes que ens envolten implica molt rigor durant el procés de treball per aconseguir desposseir-se d’idees preconcebudes i donar espai a l’accident, a la memòria de cada objecte i a l’inconscient. És per aquest motiu que el taller combinarà el treball de recerca, joc i improvisació amb un treball més tècnic per dotar a cada participant d’eines que ajudin a desenvolupar cada procés creatiu. Aquests exercicis estaran basats en tècniques de manipulació d’objectes, concentració, ioga, calentament físic i desbloqueig corporal. Explorarem cada proposta particular, en relació amb l’essència de cada objecte investigat.

L’univers dels objectes revela als intèrprets munerosos enigmes sobre allò que els envolta i sobre ells mateixos. Aquest taller no podrà revelar-los i descodificar-los completament, però presentarà el seu potencial i jugarà amb les seves possibilitats i jocs escènics.

El poder dels objectes romà en allò incomprensible que transmeten.

Objectius:

 – Dotar a cada participant d’eines bàsiques de relaxació, concentració i improvisació per afavorir una recerca creativa personal i sugerent.

– Improvisar i jugar amb tot allò que ens envolta aparentment banal per anar descobrint nous significats de tot allò que ens envolta i a partir d’aquí no cedir enfront l’abisme de la creació.

-Aprofundir en l’expressivitat de cada objecte, matèria, que em defienix i en que em sento còmode / incòmode però que he escollit per teatralitzar una situació-accident poètic.

Detalls tècnics:

Horaris i lloc: Es proposen 4 dies de treball intensiu, 6 hores diàries amb una hora aproximadament de descans per menjar.

L’horari del matí: de 10h a 13h.

Pausa (dinar)

L’horari d’horabaixa: de 14h a 17h

El lloc de realització del Taller està encara pendent de concretar.

CV personal:

Actor/ Manipulador i creador escènic. Es defineix com autodidacta. Apassionat de la poètica dels objectes, investiga des de fa més de deu anys amb tot tipus d’objectes quotidians. Col·labora amb altres creadors tant com intèrpret com manipulador. Aprofundeix en la recerca del contingut simbòlic/teatral dels objectes i de tot allò aparentment banal. I això ho fa mitjançant la creació, l’assaig i la docència.

L’any 2003 crea la companyia de teatre d’objectes – visual “PLAYGROUND”.

Des de llavors ha escrit, dirigit i interpretat aquests cinc espectacles teatrals:

2010-2011: Insomni. Estrenat al Festival Temporada Alta 2011, Celrà, Girona.

2008-2009: A taula. Estrenat al Teatre Lliure i al Teatre Die Schaubude, Berlín.

2006-2007: El rei de la Soledat. 6è. Premi Projectes d’Arts Escèniques Lleida 2005. Estrenat al Festival Neo 2006, Barcelona i al Centre Cultural la Mercè 2007, Girona.

2005-2006: Duet. Estrenat al Festival Escena Abierta de Burgos, gener 2006.

2003-2004: El cap als núvols. Becat pel Krtu 2003. Premi FAD Sebastià Gasch 2005 – 2006 com la millor aportació de l’any. Estrenat a AreaTangent, maig 2004.

La companyia ha presentat les seves produccions arreu de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Eslovènia, Marroc, Líban, Alemanya, Polònia, Georgia, Armènia, Turquia, Israel, Àustria, Grècia, Azerbaijan, Croàcia, Argentina.

Entre tots els espectacles proposats per la companyia s’han superat les 180 representacions.

Més informació a www.playgroundvisual.com

L’actitud inmòbil de les estàtues m’ha servit per apreciar el gest”.

Marguerite Yourcenar.